Grafkaarsen

Grafkaarsen

Grafkaarsen van Bolsius om een overledene te herdenken of om een kaarsje te branden voor iemand die ziek is. Dit en vele andere persoonlijke omstandigheden kunnen aanleiding zijn om Grafkaarsen te bestellen.

Grafkaarsen

 

Grafkaarsen branden voor de overledene, dit gebaar is bijna niet meer weg te denken. Niet alleen als het gaat om religieuze of spirituele gedachten, maar ook gewoon vanuit een emotie. Vuur en licht zijn eigenlijk onmisbaar als het gaat om herdenken of om iemand te steunen. Daarom worden er ook zoveel kaarsjes in de kerk aangestoken. Grafkaarsen zijn hiervoor bij uitstek geschikt voor.

 

Steun en herinnering

Een kaarsje aansteken in de kerk of ergens anders, gebeurt meestal uit een gevoel, bijvoorbeeld uit liefde of een gemis. Het kan ook zijn dat we een kaars aan willen steken om iemand te steunen. Bijvoorbeeld iemand die zwaar ziek is of juist voor die nabestaande die een dierbare verloren is of dreigt te verliezen. Een ander voorbeeld is het herdenken. Door bijvoorbeeld grafkaarsen bij een foto te plaatsen of op het graf kun je de herinnering levend houden.
 

Licht en vuur in religie

Licht en vuur wordt al eeuwen verbonden met religie en spiritualiteit. Ook in de Bijbel komt het veelvuldig voor. Denk maar aan Genesis 1: ‘Er zij licht en er was licht. God zag dat het licht goed was. En God maakte scheiding tussen het licht en de duisternis. En God noemde het licht dag, en de duisternis noemde Hij nacht. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest, de eerste dag.’

 

Licht en donker

Licht en donker staan voor de ultieme tegenstelling. Niet alleen licht en donker, maar ook dag en nacht staan eigenlijk symbool voor het leven en de dood en voor het goddelijke en het kwade. In het jodendom én in het christendom heeft het aansteken van de kaars nog steeds een diepe betekenis. Denk maar aan het joodse feest van de lichtjes, het Chanoeka of het aansteken van de paaskaars, het symbool van Gods liefde. Dan is er nog het Allerzielen op 2 november. Op deze dag worden alle doden herdacht. Mensen gaan naar de begraafplaatsen en gaan deze plekken opruimen, versieren en natuurlijk worden er kaarsen gebrand om de overledene te herdenken en om hen de liefde, warmte en het licht over te brengen.

 

De dood

Niets is zo ongrijpbaar als de dood. Het brengt vaak een enorm verdriet en gemis met zich mee en een kaars aansteken is eigenlijk een van de weinige dingen die je kunt doen om het enigszins tastbaar te maken. Het kaarslicht staat hier eigenlijk symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde. Maar het is ook een middel om juist dat ongrijpbare fenomeen en het gemis van een dierbare tastbaar te maken.

 

Rituelen die troost bieden

In eerste instantie is Allerzielen bedoeld om het zielenheil van een dode veilig te stellen. Ze willen hiermee de doden redden van het vagevuur. Vandaag de dag heeft het branden van een kaars ook een andere functie, het is namelijk een onderdeel van de rouwverwerking geworden. Niet alleen de dode, maar ook de nabestaande staat hierbij centraal. Ook mensen die niet zijn aangesloten bij een kerk zochten naar rituelen waar ze zich aan vast konden houden. Dood en rouw brengt altijd verdriet met zich mee en dan zijn rituelen vaak prettig.

 

Verschillende rouwrituelen

Iedere cultuur kent zijn eigen unieke rouwrituelen. Daarbij veranderen ook in de loop der jaren bepaalde rituelen. Het is belangrijk dat iedereen op zijn eigen wijze afscheid kan nemen en herdenken. Zo wordt er bijvoorbeeld in de joodse gemeenschap een watje of veertje onder de neus van de overledene gelegd om te kijken of de persoon nog ademt. Als er geen adem meer is, wordt er een kaars of lampje aangestoken wat dag en nacht moet blijven branden totdat de overledene wordt meegenomen voor de begrafenis. Een kaars met veel branduren is dan natuurlijk erg prettig.

 

Contact met de dode

Het is echt niet zo dat mensen denken dat je door een kaarsvlam contact hebt met de doden. Of dat door het branden van een kaarsje inderdaad die wens uitkomt. Maar in situaties waar je zelf geen tastbare hulp kunt bieden om iets te veranderen, heb je het gevoel dat je toch nog iets doet. Ook al ben je niet gelovig, die brandende kaars vertegenwoordigt jouw gevoel. Het is dan ook heel vervelend als je een kaars brandt en deze kaars gaat iedere keer uit. Mensen willen niet dat de reden waarvoor ze de kaars hebben aangestoken onderbroken wordt. Daarom kun je in een dergelijke situatie beter graflichten gebruiken. Deze zijn ervoor gemaakt om zo lang mogelijk te blijven branden.

 

Grafkaarsen voor buiten

De kaarsen voor een graf die geschikt zijn voor buitengebruik zijn er in verschillende uitvoeringen. Deze speciale herdenkingskaarsen zijn gemaakt om de verschillende weersomstandigheden te trotseren. Je kunt ze bijvoorbeeld met een deksel kopen zodat ze niet alleen de wind, maar ook een lichte regenval kunnen weerstaan. Dat is prettig want hierdoor brandt de kaars ook door als je weggaat van de begraafplaats. Dat is voor veel mensen een geruststellend idee. Je kunt deze speciale kaarsen per kaars bestellen, maar ook met grotere aantallen tegelijk waardoor ze natuurlijk ook goedkoper worden. Als je een aantal dagen achter elkaar kaarsen aan wilt steken, is dit zeker een goede optie.

 

Verbinding met de overledene

Rouwkaarsen hoeven natuurlijk niet altijd op het graf te worden geplaatst. Soms vinden mensen het ook prettig om bij een foto van de overledene een kaars te plaatsen. Of misschien bij een urn. Zeker als de overledene je erg dierbaar was, is het prettig om iets te hebben waardoor je een soort van verbinding hebt met de overledene. Helaas krijgen we er allemaal mee te maken dat we een dierbare gaan verliezen. Ouders, familielieden of vrienden, we kunnen het niet vermijden. Of dat gewaardeerde lid van de vereniging. Het is dan fijn als we voor deze personen een kaarsje kunnen branden. Thuis, op locatie, in de kerk of ergens anders.

 

Andere omstandigheden

Diezelfde verbinding kunnen we voelen als we het kaarsje branden voor iemand die heel ziek is of zelfs terminaal. Met het aansteken van de kaars hebben we misschien toch net even meer het gevoel dat we er voor ze zijn. Dit soort kaarsen steek je dus niet alleen aan om iemand te eren of te herdenken, de verschillende modellen lenen zich voor diverse omstandigheden. Zo zijn de Bolsius grafkaarsen en de Bolsius herdenkingslichten met deksel zowel binnen als buiten te gebruiken en je kunt er zelfs voor kiezen om er een te bestellen met bijvoorbeeld een fraaie afbeelding van Maria erop. Ook de Effect Light van Bolsius kunnen uitstekend buiten geplaatst worden.

 

Branduren en kwaliteit

Voor de rouwverwerking of herdenking kun je allerlei soorten kaarsen branden. De grafkaarsen en graflichten zijn hier misschien wel de bekendste van. Hoe mooi is het als je deze kaarsen op het graf zet of als je met meerdere kaarsen een teken van medeleven geeft op een andere plek. Buiten heb je echt de kaarsen nodig die tegen de weersomstandigheden beschermd zijn, maar binnen kun je ook kerkkaarsen of desnoods waxinelichtjes gebruiken. Het is wel prettig als je voor kaarsen kiest met een hoog aantal branduren, anders zijn de kaarsjes erg snel opgebrand. De Bolsius grafkaarsen hebben over het algemeen vrij lange branduren. Zo zijn er bijvoorbeeld kaarsen met ongeveer 60 branduren. Er zijn zelfs kerkkaarsen met een paar honderd branduren. Daarbij is het prettig als je voor kaarsen kiest die niet roeten of walmen.

 

Initiatieven met kaarsen

Er komen steeds meer speciale kaarsenceremonies. Hieronder geven we enkele voorbeelden.

 

Een kaars van hoop

De Kaars van Hoop ceremonie wordt gehouden als het donker is. Rondom een parcours worden speciale kaarsenzakken geplaatst waarop een boodschap is geschreven of waarop een tekening is gemaakt. De zak wordt voor een deel gevuld met zand en daar wordt de kaars in geplaatst. Hiervoor gebruik je het beste een kaars in een houder met een deksel, dat is het meest veilig en geschikt voor de weersomstandigheden. Voordat de ceremonie van start gaat, worden de kaarsen aangestoken langs de looproute. Dit zorgt voor een indrukwekkende zee van licht met mooie boodschappen en wensen.

 

Lichtjesavond

Op veel begraafplaatsen wordt er aan het einde van het jaar een lichtjesavond gehouden. Deze avond is bedoeld voor alle nabestaanden, zowel voor familie als vrienden of iemand anders die de overledene wil gedenken. Er kunnen dan kaarsjes bij het graf of de plek van de urn worden geplaatst. Vaak zijn de begraafplaatsen op die avond ook speciaal verlicht met fakkels en lichtjes en heerste er een warme en toegankelijke sfeer.

 

Crisistijd

In tijden van crisis ontstaan ook vaak mooie rituelen. Bijvoorbeeld door met een hele gemeenschap een kaars voor het raam of op het balkon te zetten voor iedereen die door een moeilijke tijd gaat. Hier hoeven natuurlijk niet speciaal rouwkaarsen voor gebruikt te worden. De keuze voor de kaars hangt een beetje af van de omstandigheden en de plek waar de kaars moet staan.

 

De uitvaart

Ook tijdens de uitvaart is het een prachtig gezicht om rouwkaarsen te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld op de oprit van het huis van de overledene of op een andere plek. Ook bij besloten begrafenissen zijn er vaak mensen die toch een laatste eerbetoon aan de overledene willen bewijzen en dit doen door overal langs de route rouwkaarsjes te branden.

 

Steun bieden

Soms lijkt een kaarsje branden wel een alternatieve manier van bidden. Er worden bijvoorbeeld ook kaarsen gebrand voor mensen die ziek zijn, examen moeten doen of die voor iets anders wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Mensen vragen door het kaarsje te branden een soort van steun voor dingen die moeilijk zijn. De kaars aansteken wordt zorgvuldig gedaan en de kaars wordt meestal ook echt met zorg uitgekozen. Het aansteken zelf lijkt ook even een momentje voor jezelf met je gedachten. Een soort van moment van bezinning. Eigenlijk vergelijkbaar met het oude ritueel, maar dan in een nieuw jasje. Het is iets wat op de hele wereld gebeurt, maar dan door iedere cultuur op een eigen wijze.

 

Online kaarsen bestellen

Bij kaarsen-online.nl kun je verschillende soorten kaarsen kopen. Kaarsen die sfeer en gezelligheid in huis brengen, kaarsen voor de tuin, maar ook kaarsen voor ceremonies of voor andere doeleinden. Het kunnen kleine of grote kaarsen zijn, kaarsen van Bolsius, van Gouda of van een ander merk. Ook de rouwkaarsen, herdenkingslichten, grafkaarsen en graflichten zijn ruim vertegenwoordigd in de collectie. Ze kunnen gebruikt worden bij de rouwverwerking of ondersteuning. De snelle levering en de lage verzendkosten zorgen dat je de kaarsen snel in huis hebt voor een aantrekkelijke prijs.

 

Het licht doorgeven

Een kaars branden heeft ook nog een andere symbolische betekenis. Een kaars brandt natuurlijk altijd op, daar ontkomen we niet aan. Als we de kaars die bijna op zijn eind is gebruiken om een nieuwe kaars mee aan te steken, dan geven we het licht als het ware door. Hierdoor blijft het licht branden. Door het vlammetje door te geven houden we zowel de herinnering in leven, net zoals wij het leven in stand houden.

 

Het geloof

Voor mensen die geloven is het soms moeilijk omdat de wezenlijke dingen van het geloof onzichtbaar zijn. Daarom is er soms behoefte aan iets tastbaars, iets wat ze aan God en het geloof herinnert. De kaars symboliseert het licht, de warmte en de liefde van God. Een kaars branden kan dus een bemoediging zijn, net zoals een gebed. Hierdoor voelen ze zich eerder verbonden met het goddelijke. Voor anderen is het aansteken van de kaars weer een vorm van meditatie.

 

Veilig kaarsen branden

Wat de reden ook mag zijn waardoor je troost in het branden van een kaars kunt vinden, kies altijd voor een betrouwbare en veilige kaars. Het branden van kaarsen kan gevaar met zich meebrengen. Zet kaarsen nooit te dicht in de buurt van gordijnen of op andere plekken waar ze gevaar op kunnen leveren. Hou de kaarsen ook uit de buurt van kinderen en huisdieren. Daarbij is het natuurlijk prettig als kaarsen geen roetplekken of verkleuringen van kaarsen walm achterlaten. Kaarsen-online.nl levert voornamelijk kaarsen van een hoge kwaliteit.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »