Vuurpotten

Vuurpotten

Vuurpotten voor fruittelers ter bescherming van de bomen tijdens nachtvorst in het voorjaar in de maanden maart en april of soms nog wel in mei. Snelle levering.

Vuurpotten

 

Vuurpotten worden gebruikt tegen de vorst door Fruittelers. Vuur heeft vele toepassingen, waaronder verwarming, verlichting, rituelen en chemische processen. Maar vuur kan ook simpelweg worden ingezet als sfeermaker. Daarnaast staat vuur ook symboliek voor hartstocht, zuiverheid en geestdrift. De vlam van het vuur wordt vergeleken met levenskracht. Om vuur te krijgen waren er planten nodig, zij leverden de brandstof en de zuurstof die samen met de hitte vuur kunnen maken. Mensen waren ooit afhankelijk van een blikseminslag of een bosbrand om vuur te krijgen. Later leerden zij zelf hoe ze vuur konden maken en vanaf die tijd werd vuur op verschillende vlakken in gezet.

Toen men eenmaal had ontdekt hoe ze vuur konden maken kwamen er steeds meer verkleinde versies van open vuur. Vuurbakken en vuurkorven zorgden dat men een soort van verplaatsbaar vuurtje kreeg. Deze bakken werden overal geplaatst, op het erf en op de weg maar zelfs ook in het huis. Natuurlijk moest de vuurhaard gevuld worden met brandstof en hier gebruikte men meestal dennenappels, kreupelhout of ander sprokkelmateriaal voor. Harshoudende materialen waren ideaal want die branden goed en soms werd er ook nog wat olie op het vuur gegooid. Natuurlijk leverden deze vuurbakken vaak hele gevaarlijke situaties op. Zeker als ze ook binnenshuis werden gebruikt. Daar kun je jezelf vandaag de dag niets meer bij voorstellen dat iemand gewoon een vuurkorf in zijn woonkamer zou hebben staan. Ook de hedendaagse vuurpotten zijn zeker niet geschikt voor gebruik binnenshuis.

 

De ouderwetse vuurpot

De hedendaagse vuurpotten moet men niet verwarren met de vuurpotten die vroeger werden gebruikt om de bovenste laag van de veengrond in brand te steken. Dit deden ze om de grond vruchtbaar te maken voor het verbouwen van gewassen. Deze vuurpot was ook een cilindervormige pot met sleuven en die werd bevestigd aan een lange stok. In de vuurpot zat brandende turf. Met die vuurpot liepen ze over de percelen terwijl de gloeiendhete kolen door de sleuven heen vielen. De gloeiende kolen die op de grond vielen zorgden dat de bovenste laag van het veen vlam vatte en waardoor er een humus achtige laag ontstond. Deze laag was uitstekend geschikt voor nieuwe landbouw. Ook de vuurkorf werd voor dit doel op dezelfde manier gebruikt. Deze vuurpotten noemde men ook wel een vuurmand of een tonterpot.

 

Gezellig maar ook praktisch

De meeste mensen gebruiken vuur om zich of iets te verwarmen of te verlichten. Daarbij wordt vuur op verschillende manieren ingezet. Van een kampvuur tot een waxinelichtje en van een fakkel tot aan een kaars. Veel van deze vuurbronnen brengen ook nog eens een warme sfeer met zich mee. Maar aan al dat vuur zit natuurlijk ook een praktische kant, je krijgt het er lekker warm van en/of je hebt meer licht. In sommige situaties kan dat niet alleen prettig zijn maar ook noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld maar aan de tuinders die in het voorjaar en de winter hun gewassen tegen de vorst willen beschermen. Zij maken vaak gebruik van vuurpotten, een ideale bron om voor extra warmte te zorgen. Natuurlijk zijn deze vuurpotten ook in de particuliere tuin te gebruiken.

 

Wat is een vuurpot?

Vuurpotten zijn cilindervormige potten die meestal een doorsnede van 18 cm hebben en 22,5 centimeter hoog zijn. Ze wegen circa 4,5 kilo dus ze waaien ook niet zomaar weg. De buitenkant van de vuurpotten is meestal zilverkleurig en in de pot zit een speciale brandgel. Deze vuurpotten kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden want ze geven warmte én licht. Op de vuurpot zit een deksel die je eraf haalt op het moment dat je de gel aan gaat steken. Dit kun je het beste doen met een lange aansteker of lucifer. Als je de vuurpot voor de eerste keer aansteekt, duurt het even eer de ontbranding start maar daarna komt er een mooi vuur. Wil je het vuur weer doven, dan plaats je gewoon de deksel weer op de pot. De volgende keer dat je vuurpot gebruikt, kun je de deksel er weer af halen en de gel weer opnieuw aansteken.

 

Voordelen van de vuurpot

De vuurpot heeft een hengsel waardoor je hem eenvoudig kunt vervoeren of verplaatsen. Dit moet je trouwens nooit doen op het moment dat de vuurpot brandt. Ook de deksel is een prettig gegeven aan de vuurpot, hij maakt het makkelijk om het vuur te doven. Zorg altijd dat de vuurpot op een veilige plek staat. De vuurpot kan gevaarlijk zijn voor kleine kinderen en huisdieren dus hou ze uit de buurt van de vuurpot. Een ander groot voordeel van de vuurpot is dat je ze meerdere keren kunt gebruiken. Je kunt ze iedere keer doven en weer opnieuw aansteken. Gemiddeld heeft een vuurpot ongeveer negen branduren. De vuurpotten zijn ook te koop met staffelkorting, dat maakt het ook aantrekkelijk voor de ondernemer om vuurpotten te kopen.

 

Vuurpotten voor de particulier

Een vuurpot is een ideale optie voor een tuinfeest. Steek net voordat het feest begint de vuurpotten aan en als de gasten binnendruppelen is het al gelijk sfeervol en aangenaam. Zorg altijd dat de vuurpotten op veilige plaatsen staan zodat ze niet omgestoten kunnen worden tijdens het dansen of in het voorbijgaan. Het voordeel hierbij is natuurlijk dat de vuurpotten ook voor extra licht zorgen dus dat ze wat minder snel over het hoofd gezien worden. Toch gaat veiligheid altijd voorop, dus kies een ongevaarlijke plek voor de vuurpot. Dat ze ook voor licht zorgen verhoogt natuurlijk nog eens extra de sfeer. Eigenlijk is een vuurpot altijd sfeervol, daar hoef je niet eens een feest voor te geven. Ook als je zelf ’s avonds in de tuin zit is het prettig om de vuurpot aan te steken. Vuurpotten kun je het hele jaar door gebruiken.

 

Vuurpotten in de horeca

Zoals je het in de tuin prettig vindt om warmte, licht en sfeer te hebben, geldt dat zeker ook voor de horeca. Veel horecaondernemers hebben het voordeel van de vuurpotten ontdekt. Het gebruik van deze gel is voordeliger dan gas en ze zorgen dat er extra sfeer wordt gecreëerd op een terras of in een horecatuin. Het sfeervolle licht zorgt voor een gezellige ambiance en de warmte die de potten afgeven zorgt ook nog eens dat de gasten het een stukje aangenamer hebben op de frisse dagen. Ook op de lekkere avonden kan het later op de avond nog weleens ineens afkoelen, de vuurpotten kunnen zorgen dat de gasten toch langer op het terras blijven. Hoe langer de gasten het aangenaam hebben, hoe langer ze blijven en wat consumeren. Hierdoor verdient de vuurpot zich als het ware al snel terug. Met de aantrekkelijke staffelkortingen heb je de aanschaf van de vuurpotten al snel terugverdiend.

 

Vuurpotten bij fruittelers

Vuurpotten kunnen ook worden ingezet om financiële schade te voorkomen. Daarom worden ze veel door fruittelers gebruikt in de maanden met risico op vorstschade. Doordat de vuurpotten negen branduren hebben, kunnen ze ook de hele nacht branden. Het is een goedkoper en milieubewuster alternatief voor gas. Veel kassen worden nu nog verwarmd door gas maar aangezien hier in de toekomst verandering in gaat komen, stappen steeds meer tuinders en fruittelers over op dit uitstekende alternatief: de vuurpotten.

 

Nederland van het gas af

Het kabinet is met allerlei maatregelen bezig om Nederland van het gas af te krijgen. Niet alleen omdat het belangrijk is voor de veiligheid van de Groningers maar ook omdat het beter is voor het klimaat. Het gebruik van gas warmt de aarde sneller op met alle gevolgen van dien. Aardgas is namelijk een fossiele brandstof waar bij verbranding CO2 vrijkomt. Met zijn allen stoten we veel te veel CO2 uit en als we dat niet minderen stijgt de temperatuur van de aarde, met als gevolg meer hittegolven en droogte, een stijging van de zeespiegel en extreme regenbuien. Ook hopen ze hiermee het smelten van de Noordpool en het uitsterven van diersoorten en planten tegen te gaan. Draag dus een steentje bij door vuurpotten te gebruiken in plaats van gas.

 

Vuurpotten voor en bij de wijn

Behalve dat het erg sfeervol is om tijdens het drinken van een glaasje wijn de vuurpot aan te steken, is het voor de wijnboer ook prettig dat zij de uitlopende scheuten van de wijnranken kunnen beschermen tegen vorst. Deze scheuten kunnen al kapotvriezen met -1 graden. Dat is mede de reden dat wijnboeren vaak tegen hellingen op wijngaarden maken. Deze aanleg is wel duurder maar de kans op vorst is vaak wat minder. Tegenwoordig kiezen de wijnboeren eerder ervoor om vuurpotten tussen de wijnranken te plaatsen. Dit is een investering die zichzelf snel terugbetaalt.

 

Vuurpotten plaatsen

Het kan voorkomen dat de scheuten van de wijnranken in één nacht kapotvriezen en dat je als wijnboer zo een deel van je oogst verloren ziet gaan. Dit geldt niet alleen voor de wijnranken. Ook bijvoorbeeld voor de kersentelers zijn vuurpotten een uitkomst. Gelukkig kunnen de vuurpotten snel geleverd worden, dus zodra er kans op vorst bestaat kun je deze vuurpotten bestellen. Nog handiger is het natuurlijk als je de vuurpotten altijd op voorraad hebt. De vraag is alleen hoeveel vuurpotten je nodig hebt. Per hectare, wat 10.000 vierkante meter grond is, heb je bij -4 graden ongeveer 250 vuurpotten nodig. Bij een vorst van -6 graden zijn dat ongeveer 375 vuurpotten die je nodig hebt. Je kunt ook één pot per boom aanhouden. Waarschijnlijk vriest het niet heel de nacht, dus als de temperatuur weer hoger is, kun je het vuur in de vuurpotten weer doven. Hoe meer vuurpotten je in een bestelling bestelt, des te lager wordt de prijs per vuurpot. Deze staffelkorting is zeer aantrekkelijk voor iedereen die regelmatig veel potten gebruikt. Vanaf 10 vuurpotten wordt de prijs al lager.

 

Vuurpot in de moestuin

Ook als je een moestuin hebt is een vuurpot ideaal om je gewassen tegen de nachtvorst te beschermen. Meestal is de vorst het ergst vanaf vier of vijf uur in de ochtend en het is verstandig als je dan de vuurpotten aansteekt. Zorg dat ze altijd op een onbrandbare ondergrond staan, bijvoorbeeld op een stenen tegel of een metalen plaat.

 

Romantiek met de vuurpot

De vuurpotten zijn een prachtig gezicht in de donkere nacht. Als er een aantal vuurpotten aangestoken zijn geeft dat een heel romantisch plaatje. Het is ook een prachtig decor voor mooie foto’s. Soms worden de vuurpotten ook gebruikt om een ingang van een perceel duidelijk aan te geven of een bepaalde plek te markeren. Net zoals fakkels geven de vuurpotten de plek meer licht en aandacht. Een vuurpot in een mooie schaal op de tuintafel kan ook heel decoratief zijn. Tegenwoordig kun je ook tuintafels kopen met een speciale uitsparing in het midden waar je de vuurpotten eventueel in kunt zetten.

 

Minder luchtvervuiling

Bij het verbranden van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, dioxine en benzeen. Vooral als je het vuur aansteekt en ook weer dooft komen deze stoffen vrij. Om deze nare stoffen te beperken kun je kiezen voor de vuurpot. Deze vuurpotten zijn een goed alternatief voor iedereen die weinig stank en luchtvervuiling wil veroorzaken. De brandstof van de vuurpot is meestal namelijk een gel die is samengesteld uit water, alcohol en een bindmiddel. De buren zijn ook een stuk blijer als je een vuurpot laat branden in plaats van dat je een vuurtje met hout stookt. Wil je toch liever hout, kies dan voor brandbare blokken van geperst hout, die zijn het minst schadelijk. Buren zijn vaak minder blij met een barbecue of een houtvuur, zeker als ze gevoelige luchtwegen, een longziekte of astma hebben. Met een vuurpot kun je buurvriendelijk een vuurtje maken. Natuurlijk kun je in de tuin ook kiezen voor speciale tuinkaarsen.

 

Vuurpotten bestellen

Vuurpotten met een lekkere grote afmeting hebben wel negen branduren. Dit zijn ideale vuurpotten voor tuinders, fruittelers, horeca en particulieren. Heb je de potten bedrijfsmatig nodig en weet je niet hoeveel? Vraag gewoon om persoonlijk advies. De vuurpotten met de brandgel van een uitstekende kwaliteit kun je met staffelkorting bestellen, dit kan soms wel oplopen tot 20%. Bij een bestelling van drie of meer vuurpotten worden er geen verzendkosten in rekening gebracht. Een snelle levering zorgt dat je de vuurpotten ook al snel kunt laten branden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »