Kerstboomkaarsjes

Kerstboomkaarsjes

Kerstboomkaarsjes in de kleur wit. Doosje met 20 stuks met als maat 120/12 mm. Nergens goedkoper te krijgen en voor 11.00 uur besteld de volgende werkdag in huis.

Kerstboomkaarsjes

Tijdens de feestdagen aan het einde van het jaar brengen altijd een sfeervolle periode met zich mee. Vooral de kerstversieringen dragen hieraan bij. Het is niet alleen de tafel met lekkernijen of de gezellige kersthits die de kerstsfeer in huis brengen, maar vooral de kerstboom, de kerstkransen en kerstboomkaarsjes zorgen voor een warme sfeer. Al jarenlang nemen mensen uitgebreid de tijd om het huis zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant te versieren. Licht staat hierbij centraal want tenslotte is december ook de maand van het licht.

 

Decembermaand, maand van het licht

 

Sommige mensen ervaren de decembermaand als een donkere maand, maar eigenlijk is dat als je het letterlijk neemt helemaal niet zo. December is namelijk de maand dat je veel meer lichtjes ziet dan anders. Maak maar eens een wandeling in de avond en kijk naar de lichtjes bij en in de huizen, maar ook de middenstand en andere gebouwen pakken in december vaak groots uit met lichtjes. Ook zie je na het Sinterklaasfeest overal de kerstbomen verschijnen, de eerste tekenen dat kerst eraan komt.

 

De geschiedenis van de lichtjes in de Kerstboom

In Nederland worden per jaar ongeveer 2,5 miljoen kerstbomen verkocht en iedereen versiert deze kerstboom op zijn eigen manier. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan om een kerstboom binnen of buiten op te zetten en te behangen met lichtjes en eventuele andere versieringen? Waarschijnlijk is deze traditie ontstaan bij de Germanen en de Romeinen. Voor de Romeinen én de Germanen stonden groene bomen en takken symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. En de dennenboom die het hele jaar door groen blijft, was dus een gewilde boom. Juist om van deze boom zijn goddelijkheid te benadrukken werd hij vaak versierd met lichtjes, sterren en manen. Omdat de groene boom ook het voorjaar aankondigde, werd er vaak voor gekozen om een groene boom op de kortste dag van het jaar op het dorpsplein neer te zetten. Dit gebeurde dan tijdens de midwinternacht. Deze boom werd dan fraai versierd, met bijvoorbeeld appeltjes en hiermee werd het begin van een nieuw seizoen benadrukt.

 

De adel nam de Kerstboom in huis

In de late middeleeuwen werd deze traditie door de christenen overgenomen. Tijdens de christelijke winterfeesten maakte men gebruik van ‘kerstbomen’, vooral in Oost-Europa, maar ook in de Duitse gebieden en in Scandinavië. In die tijd werden de bomen al flink versierd, zeker in Duitsland. In de 17e eeuw begonnen de rijke Duitsers ook een boom in huis te plaatsen, in eerste instantie met voornamelijk appeltjes erin. Ook de Britse adel nam deze traditie al snel over, waarna het zich ook over de rest van Europa verspreidde.

 

De eerste Kerstboomkaarsjes

Het was ook pas tijdens die middeleeuwen dat de kaarsenmakers begonnen met goedkope kaarsen maken die in de boom konden worden geplaatst. Het werd een vast onderdeel van de versiering. Een van de eerste bomen met kerstboomkaarsjes was er waarschijnlijk een uit de 13e eeuw. In een Frankische tekst vond men namelijk een stukje waarbij er werd geschreven over een grote groene boom die vol zat met kaarsen. Aan het eind van de middeleeuwen werden de kerstboomkaarsjes ook gebruikt voor de bomen die in het huis werden geplaatst. De boom werd bijvoorbeeld opgetuigd met kerstboomkaarsjes, gekleurd papier, klatergoud, appels, koek en suikergoed.

 

De eerste stearinekaarsen

Eigenlijk werd vanaf 1830 de kerstboom met stearine kaarsjes verlicht. Stearine is eigenlijk gewoon een vet wat voorkomt in veel dierlijke en plantaardige vetten. Het is niet oplosbaar in water en bijna niet in alcohol. Het stolpunt ligt op 67 tot 69 graden Celsius. Vroeger werd het voornamelijk uit rundvet gemaakt en hoe ouder de koe, hoe meer stearine er in het rundvet zit. De stearinekaarsen hadden een lange brandduur en waren ook een stuk steviger dan de eerste kaarsen, wat natuurlijk prettig was als ze in de kerstboom werden geplaatst.  

 

Het verspreiden van het evangelie

Hoewel de kerstboom met de kerstboomkaarsjes tegenwoordig voor veel mensen ‘Het Licht’ symboliseert, hebben de christelijke en rooms-katholieke kerken de kerstboom een lange tijd tegen gehouden. De kerstboom met zijn kaarsjes heeft ook eigenlijk niets met de inhoud van het christelijke kerstfeest te maken. Volgens zeggen heeft de zondagsschool gezorgd dat de kerstboom met zijn lichtjes populair werd. De zondagsschool was opgericht door mensen uit Réveil. Deze mensen vonden de kerstboom met zijn kerstboomlichtjes een prima manier om het evangelie te verspreiden.

 

Kerstboomkaarsjes branden in de Kerstboom

Zeker tot in de jaren vijftig van de 20ste eeuw, zag je alleen nog echte kaarsjes in kaarsenhoudertjes in de kerstboom. Deze kaarsenhoudertjes werden op de takken van de kerstboom geklemd en hier werd het kaarsje in geplaatst. Later werden in veel bomen de echte kaarsjes vervangen door elektrische lichtjes, maar er zijn nog steeds mensen die de voorkeur geven aan echte authentieke kaarsjes. Deze speciale kerstboomkaarsjes worden daarom nog steeds verkocht. Ook de kerstboom kaarsenhoudertjes die voor een ultieme sfeerbeleving met echte kaarsjes kunnen zorgen, worden gewoon nog bij kaarsen-online.nl verkocht.

 

Veiligheid

Natuurlijk is het belangrijk dat je de veiligheid in acht neemt als je voor echte kaarsjes in de kerstboom kiest. Het is dus belangrijk dat allereerst de kerstboomkaars houdertjes solide zijn en stevig in de kerstboom geplaatst kunnen worden. Daarna kun je de rode of ivoorkleurige kerstboomkaarsjes er in plaatsen en aan steken. Vroeger werd er vaak een emmer bluswater of een emmer zand naast de kerstboom geplaatst als er met echte kaarsjes werd gewerkt. Het is nog steeds verstandig om een blusmiddel bij de hand te hebben als je echte kaarsen in de kerstboom hebt. Ga ook nooit de deur uit terwijl de kaarsen in je kerstboom branden. Denk niet dat alleen de boom vlam kan vatten als je echte kaarsen in de boom gebruikt. Ook ondeugdelijke of niet goed geïsoleerde elektrische kerstverlichting kan een erg droge boom zo in vuur en vlam zetten. Zorg dus sowieso dat de boom niet uitdroogt, geef hem regelmatig water.  

 

De originele Zweedse kerstmolen

Wil je liever geen echte kaarsen in de kerstboom, dan zijn de kerstboomkaarsjes nog steeds handig om in huis te hebben. Door het formaat van de kaarsen kun je ze namelijk ook voor tal van andere leuke decoratiedoeleinden gebruiken. Dit type kaars wordt bijvoorbeeld altijd gebruikt voor de originele Zweedse Angel Chimes, zoals hij al sinds 1948 wordt gemaakt. Dit kerstmolentje met engeltjes is echt een stukje nostalgie wat nog steeds voor een gezellige sfeer zorgt tijdens de kerstdagen. De engeltjes in het kerstmolentje draaien namelijk rond door de opstijgende warmte van de kerstboomkaarsjes die eronder staan en hierdoor gaan ook de klokjes tingelen. Andere kaarsen passen meestal niet in de kerstmolen en dan bereik je ook niet het ultieme effect.

 

Kerststukken decoreren

De kerstkaarsjes zijn natuurlijk ook ontzettend leuk om in de kerststukken te plaatsen. De rode kerstkaarsjes matchen natuurlijk prachtige bij de rode kerstster die eventueel in het stuk verwerkt is. De ivoorkleurige kerstkaarsen passen bijna overal bij. De elegante Bolsius kerstboomkaarsjes zijn gemaakt van een hoogwaardig was, waardoor je ook zeker weet dat je een kaarsje van kwaliteit in het kerststuk plaats. Ze hebben een brandtijd van circa 1,5 uur. Dat is langer dan de meeste andere kerstboomkaarsjes. Ook voor de kerststukken geldt natuurlijk dat je de kaarsen altijd onder toezicht moet aansteken en je nooit moet weggaan zonder de kaarsen gedoofd te hebben. Dit is niet alleen bij kerstboomkaarsjes, maar dat geldt eigenlijk voor iedere kaars.

 

Ideaal formaat

Het kerstboomkaarsje heeft ook een ideaal formaat voor de tafeldecoratie. Hoe sfeervol is het als er tijdens het kerstdiner een aantal kerstdecoraties op de eettafel staan. Een groot kerststuk is dan vaak niet handig, meestal kom je hiervoor plek op de tafel te kort of de tafelgasten kunnen door een groot kerststuk elkaar niet goed meer zien. Kies eens een keer voor een aantal kleine decoraties met in ieder stukje ook een kerstboomkaarsje. Het zorgt voor een heel feestelijk effect. Het houdertje van de kerstboomkaarsjes kun je in de boom gebruiken, maar je kunt het natuurlijk ook aan een ander takje groen bevestigen of aan iets anders.

 

Decoratief met kerstboomkaarsjes

Kerstboomkaarsjes zijn ook goed te gebruiken voor decoratie. Bundel bijvoorbeeld eens 10 of 15 kerstboomkaarsjes en doe er een mooie strik omheen. Je hoeft ze niet eens aan te steken, zelfs zonder dat ze branden ziet het er al erg decoratief uit. Het hoeft er niet eens kerst voor te zijn. Een fraai emmertje of potje gevuld met zand met een of meerdere kerstboomkaarsjes erin, is ook altijd leuk. Of voor de knutselwerkjes van de kinderen hebben de kerstboomkaarsjes ook een goed passend formaat. Of maak leuke uitnodigingen voor de kerst en plak er een kerstboomkaarsje op of hang de uitnodiging aan het kaarsje.

 

Voor ieder jaargetijde

Ze mogen dan wel kerstboomkaarsjes heten, maar gelukkig zijn dit type kaars het hele jaar door verkrijgbaar. Je hoeft deze kaarsjes natuurlijk niet alleen tijdens de kerstdagen te gebruiken. Ook gedurende de andere maanden van het jaar kun je met de kerstboomkaarsjes leuke decoraties maken. Denk maar aan een voorjaarsstuk of in de zomer voor de decoraties op de eettafel tijdens een gezellige zomersessie. Er zijn behalve de speciale knijpers en kleine kaarsenhouders genoeg opties om de kerstboomkaarsjes ergens in of op te plaatsen.

 

Met de Kerst

Met de kerst is het sowieso verstandig om een doos kerstboomkaarsjes in huis te hebben, maar vergeet ook niet om ruim op tijd de advent kaarsen voor de kerst te bestellen. Deze kaars steek je namelijk al voor de eerste keer de 4e zondag voor de kerstdagen aan. Maar ook druipkaarsen, kroonkaarsen, waxinelichtjes of andere kaarsen kun je nooit genoeg in huis hebben. Zeker niet tijdens de sfeervolle dagen van december. Ieder kaarslichtje in huis verhoogt de feestelijke en warme ambiance.

 

Advent viering met kerstboomkaarsjes

Weet je trouwens dat je met kerstboomkaarsjes ook een originele advent kalender kunt maken? Knutsel eens een mooie standaard voor 24 kerstboomkaarsjes, bijvoorbeeld in de vorm van een krans of misschien wil je liever een langwerpige vorm waarop je de 24 kaarsjes kunt bevestigen. Met deze adventsstandaard kun je met het hele gezin naar de gezelligheid van kerstmis toe leven door de 24 dagen voor de kerst iedere dag een kerstboomkaarsje aan te steken. De adventsperiode begint officieel op de zondag die het dichtst bij 30 november valt, dus dit is de dag dat je het eerste kaarsje aansteekt. De periode eindigt officieel op 24 december bij het avondgebed, dit is dus de dag dat je het laatste kaarsje aan steekt.  

 

Kerstboomkaarsjes in de kerstboom

Zoals je ziet, zijn er genoeg leuke ideeën te verzinnen met de kerstboomkaarsjes. Maar ze kunnen natuurlijk ook gebruikt worden voor het doel waar ze oorspronkelijk voor zijn gemaakt, namelijk in de boom. Wees altijd voorzichtig met echt vuur, zeker met kleine kinderen en/of met huisdieren. December mag dan wel de maand van het licht zijn, maar een boom die in lichterlaaie staat, daar zit niemand op te wachten. Neem dus altijd de volgende voorzorgsmaatregelen in acht als je echte kaarsjes in de kerstboom plaatst:

-zorg voor een emmer water in de buurt en/of een branddeken
-zorg dat er altijd een volwassene in de buurt is tijdens het branden van de kaarsjes
-laat kinderen en huisdieren niet te dicht bij de boom met de brandende kaarsjes komen
-let op dat de vlam van het kaarsje geen andere takjes raakt of erbij in de buurt komt
-als je de kamer verlaat, blaas dan altijd de kaarsjes uit
-maak de houdertjes van de kerstboomkaarsjes schoon na het branden.

 

De eigenschappen van het kerstboomkaarsje

De kerstboomkaarsjes zijn 12 centimeter hoog en ze hebben een doorsnede van 1,2 centimeter. Meestal zijn ze verpakt in een doos van 20 stuks. Grotere aantallen bestellen, levert over het algemeen een aantrekkelijke korting op. De kerstboomkaarsjes branden ongeveer 1,5 uur. Genoeg tijd dus om heerlijk te genieten van een authentieke sfeer tijdens de kerst. Of de kaarsjes nu in een mooi kerststuk staan of in de boom, ze dragen bij aan de gezelligheid. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in de boom zowel elektrische lichtjes te plaatsen en daarnaast nog een aantal echte kaarsjes. In dat geval kun je kiezen wanneer je de kaarsjes aansteekt of wanneer je het even veiliger vindt om alleen de elektrische lampjes aan te steken.

 

Conclusie en aanbeveling

Alles wat je moet weten over Kerstboomkaarsjes zal je nu duidelijk zijn geworden. Tijd om deze leuke kaarsjes online te gaan bestellen. Vandaag besteld en dan morgen in huis.

 

Kerstboomkaarsjes bestellen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »